Jaroslav Seifert

(1901-1986)

Narodil se 23.9. 1901

Mládí prožil na pražském Žižkově. Otec vyučený zámečník (také prodával obrazy), byl aktivním sociálním demokratem. Mladý Seifert absolvoval na Žižkově šest tříd klasického gymnázia. Poté se začal věnovat žurnalistice.

1920 - spoluzakladatelem spolku Devětsil
1921 - nastupuje do Rudého práva
1922 - pracuje pro brněnskou Rovnost
1922 - stává se odpovědným redaktorem satirického časopisu Sršatec
1923 - 27 - zamětnán v Komunistickém knihkupectví a nakladatelství
1923 - 25 - působí v redakci avantgardního časopisu Disk
1924 - cesta s K. Teigem přes Itálii do Francie
1924 - členem brněnské literární skupiny Host
1924 - v redakci avantgardního časopisu Pásmo
1925 - účast na čs. kulturní delegaci v Sovětském svazu
1927 - 29 - v redakci obrázkového týdeníku Reflektor
1928 - oženil se a měl dvě děti
1929 - po vyloučení z Komunistické strany projevil nesouhlas s novým gottwaldovským vedením
1929 - 30 - řídí divadelní časopis Nová scéna
1930 - spolupráce s časopisem Družstevní práce
1930 - 32 - rediguje obrázkový týdeník Pestré květy
1933 - 38 - pracuje v kulturní rubrice Ranních novin
1934 - 37 - rediguje Almanach Kmene
1937 - 1939 - rediguje pro Družstevní práci básnické knižnice Slunovrat a Generace
1939 - v redakci Národní práce
1940 - 41 - rediguje i časopis Panoráma
1945 a 1948 - v nakladatelství Práce pořádá edici veršů Klín a řídí umělecký měsíčník Kytice
1956 - těžká choroba pohybového ústrojí mu neumožňuje tvorbu
1969 - je zvolen předsedou Svazu Československých spisovatelů
1970 - SČS je rozpuštěn pro nesouhlas s okupací ČSSR vojsky Varšavské smlouvy
S. vycházejí ojediněle reedice jeho děl
podepisuje Chartu 77
1984 - dostává Nobelovu cenu za literaturu
1986 - zemřel 10.1. v Praze

Bibliografie:

Město v slzách (1921; rozšířené vydání 1923)
Samá láska (1923)
Na vlnách TSF (1925; přeprac. s titulem Svatební cesta 1938)
Slavík zpívá špatně (1926)
Poštovní holub (1929)
Hvězdy nad Rajskou zahradou (1929)
Jablko z klína (1933)
Ruce Venušiny (1936)
Zpíváno do rotačky (1936)
Jaro, sbohem (1937; 1.rozšířené vydání 1942; 2.rozšířené vydání 1946)
Osm dní (1937; 1946 ve sbírce Přilba hlíny)
Zhasněte světla (1938; 1946 oddíl ve sbírce Přilba hlíny, část i ve sbírce Jaro sbohem)
Vějíř Boženy Němcové (1940)
Světlem oděná (1940)
Kamenný most (1944)
Přilba hlíny (1945; 1.rozšířené vydání 1948; definitivní podoba 1987)
Dokud nám neprší na rakev (1947)
Ruka a plamen (1948; rozířené bibliof. vydání 1943; definitivní podoba 1987)
Šel malíř chudě do světa (1949)
Píseň o Viktorce (1950)
Maminka (1954)
Koulelo se koulelo (1955; rozšířené bibliof. vydání 1948)
Chlapec a hvězdy /1956)
Praha (1964)
Koncert na ostrově (1965)
Halleyova kometa (1967; rozšířené vydání 1969)
Odlévání zvonů (1967)
Prsten Třeboňské madoně (1969; bibliof. 1966)
Morový sloup (1977 v Německu; Morový sloup a jiné básně, 1981 v Praze)
Deštník z Piccadilly (1979 v Německu; 1979 v Praze; rozšíř. 1981)
Všecky krásy světa (vzpomínky; 1981 v Německu, v Kanadě; 1982 v Praze; definitivní vydání 1992)
Býti básníkem (1983)
Co všechno zavál sníh (1991)

Literatura:

Slovník českých spisovatelů
od roku 1945
díl 2, M - Ž
Nakl. Brána, Praha 1998

Zpět na hlavní stránku