Jan Skácel

1922-1989

Narodil se 7.2.1922 ve Vnorovech u Strážnice. Otec Emil S. byl učitelem. Napsal několik pedagogických a publicistických knih. Pod pseudonymem E.Soryl vydal sbírku básní Byla vojna, bude? (1936).

Dětství J.S. prožil v Poštorné a v Břeclavi. Zde také začal roku 1933 studovat na reálném gymnáziu. Roku 1938 přešel do Brna - Králova Pole. Maturoval roku 1941 a potom nastoupil jako uvaděč v brněnském kině Moderna.

Od litopadu 1942 byl totálně nasazen jako dělník na stavbách v Rakousku. 1945-48 studoval na brněnské FF a PF, studia však nedokončil. Od roku 1948 do roku 1952 pracoval v kulturní rubrice Rovnosti. Po nuceném odchodu byl údržbářem v Závodech přesného strojírenství v Brně - Líšni. Od dubna 1953 působil v literárně - dramatickém oddělení brněnské redakce čs. rozhlasu. 1963-69 byl šéfredaktorem časopisu Host do domu. Po roce 1970 u nás téměř nepublikoval. Knihy mu vycházely nejprve v cizině, doma až v 80.letech.

Zemřel 7.11.1989 v Brně.

Debutoval ve Studentském časopise (1938). Dále publikoval v časopisech Rovnost, Blok, Nový život, Host do domu, Český jazyk a literatura, Kultura, Kulturní tvorba, Plamen, Čs.fotografie, Čs.voják, Orientace, Listy Klubu přátel poezie, Literární noviny (Literární listy, Listy), Index, Trn, Vědaa život, Brněnský večerník a ROK

Bibliografie:

S městem za zády (1955, text k leptům M.Slezáka)
Kolik příležitostí má růže (1957)
Co zbylo z anděla (1960)
Jak šel brousek na vandr (1961, pro děti)
Pohádka o velikém samovaru (1961, pro děti)
Hodina mezi psem a vlkem (1962)
Jednáctý bílý kůň (1964, rozšíř. 1966)
Smuténka (1965)
Metličky (1968)
Tratidla (1974)
Chyba broskví (1978, Toronto)
Oříšky pro černého papouška (1980, Hamburg)
Dávné proso (1981)
Básně (1976-1978) (1981, München)
6 básní (novoroční tisk K.Majera pro rok 1982)
Naděje s bukovými křídly (1983)
Uspávanky (1983, pro děti)
Odlévání do zlatého vosku (1984)
Kam odešly laně (1985, pro děti, k pastelům J.Čapka)
Kdo pije potmě víno (1988)
Proč ten ptáček z větve nespadne (1988, pro děti, k pastelům J.Čapka)
Hřbitov vinařů 1989, bibliof.)
A znovu láska (1991)
Třináctý černý kůň (1993)

Literatura:

Slovník českých spisovatelů
od roku 1945
Díl 2, M-Ž
Nakl Brána, Praha 1995

Stránky s údaji o Janu Skácelovi jsme sice na českém Internetu nenašli, zato existuje několik stránek s ukázkami z jeho díla:

Psací místo
Tady je Ananasovo
Jedna Skácelova fanynka

Zpět na hlavní stránku